Unga författare i Sverige

Sverige har haft många författare som tagit sig över landets gränser och blivit kända även utomlands. Bland våra giganter inom litteraturen hittar man namn som August Strindberg, Karin Boye, Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf. Alla dessa är älskade författare som bidragit till den svenska litteraturvärlden. Vilka är de som ska komma att ta över facklan och ytterligare utöka vår kulturskatt? I Sverige har vi många lovande författare som både är hungriga och talangfyllda. Följ med när vi tar en närmare titt på unga författare som har möjligheten att skriva stora verk som kommer läsas och uppskattas runt om hela världen.

arvya2.se

Christoffer Carlsson och Christin Ljungqvist

Är du en person som köper hem massor av svensk litteratur som sedan blir liggandes på soffbord och i hyllor därhemma? Då kan du redan har införskaffat dig några böcker från unga svenska författare som varit på tapet under den senaste tiden. Bland namnen hittar vi bland annat Christoffer Carlsson, född 1986, som publiceras av Piratförlaget. Han har sedan debuten Fallet Vincent Franke lyckats skriva fem böcker som alla blivit hyllade. Hans senaste bok, Mästare, väktare, lögnare, vän, kom i 2015 och är den tredje boken om Leo Junker. En annan intressant och ung författare är Christin Ljungqvist, född 1983. Hon debuterade i 2012 med romanen Kaninhjärta, en bok som fått mycket uppmärksamhet och fångat både vuxna och unga läsare över hela Sverige. Hon har efter debuten även skrivit Fågelbarn och Rävsång, släppta genom förlaget Gilla Böcker, i 2013 samt 2014. Hon skriver även en populär blogg där hon skriver om sitt liv och författarskap.

Fler unga författare

Esther Roxberg, född 1987, är en annan kvinnlig författarinna som fått uppmärksamhet både för sin debut, Antiloper, och hennes senaste verk, Fågelhuset, där hon bland annat kritiserar dagens projektanställningar. När det kommer till svenskar med utländsk bakgrund finns ett flertal guldkorn. Arkan Asaad, född 1980, debuterade bland annat med boken Stjärnlösa nätter och berättade om sina upplevelser om att bli bortgift som ung man. Efter succén har han figurerat ett flertal gånger i den offentliga debatten och fortsatt att vara öppen om sina upplevelser. Uppföljaren, Blod rödare än rött, kom i 2014 och Arkan Asaad har sedan början av sitt författarskap mottagit ett stort antal priser. Marjaneh Bakhtiari är stjärnskottet från förlaget Ordfront. Hennes debut, Kalla det vad fan du vill, har sålts i över 100 000 exemplar och sålts till både Danmark, Norge och Finland. Hon har sedan dess skrivit ytterligare två böcker, Kan du säga Schibbolet? och Godnattsagor för barn som dricker.

gazeti