Svenska barnboksförfattare

Sverige har en lång och fin tradition av barnboksförfattare. Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och Gunilla Bergström är bara några av de välkända namn som de flesta barnfamiljer åtminstone har en bok utav i hyllan. Det finns även yngre förmågor som tagit landet med storm och skapat moderna klassiker som kommer att läsas av många barnkullar. Anders Jacobsson och Sören Olsson har exempelvis skrivit Berts Dagbok och böckerna om Sune. Sune har både filmatiserats och blivit en av de mest lyckade julkalendrarna genom tiderna. Även Astrid Lindgrens böcker har blivit film och TV, och är lika älskade nu som då.

Prisbelönta författare till barnböcker

Några författare utmärker sig extra mycket, är den skaran som fått pris. Många röster höjdes för att Astrid Lindgren skulle få Nobels litteraturpris. Ett pris som enbart en svensk kvinna fått tidigare, Selma Lagerlöf. Det finns även andra hedervärda priser att erövra. Eva Lindström är nominerad till Augustpriset för tolfte gången. Hon har skrivit barnböcker och sitter till och med på en stol inom barnboksakademien. Hon har bland annat skrivit boken “Apan och jag” som är en bok för mindre barn. Apan är på rymmen utan att bokens huvudrollsinnehavare vet var den gömmer sig. Barnen som läser boken kan däremot hitta den på bilderna i boken om de är uppmärksamma.

Svenska barnböcker i utlandet

Det är inte bara i Sverige våra barnboksförfattare gör succé. Vissa lyckas även slå igenom i andra länder. Kanske är Pippi Långstrump den mest översatta svenska barnboken. Den har nämligen översatts till hela 92 olika språk. Det rödhåriga yrvädret är med andra ord lika älskad utomlands som i Sverige. Annars skiljer sig barnlitteraturen ganska markant mellan länderna. “Karlsson på Taket” är exempelvis mycket älskad i Ryssland men har inte gjort någon större succé i Centraleuropa. Bröderna Lejonhjärta däremot, som är Lindgrens näst mest översatta bok, går hem i de flesta länderna. Anledningen är att den följer ett välbekant sagotema nämligen kampen mellan gott och ont.

gazeti