Studieförbundet Vuxenskolans författarpris

Nobelpriset i litteratur gick i år till sångaren och poeten Bob Dylan. Många ansåg tilldelningen tvivelaktigt då de såg honom mera som en musiker än som en poet. Det finns flera fina svenska litteraturpriser, Augustpriset är ett och Studieförbundet Vuxenskolans författarpris ett annat. Just den sistnämnda skall vi titta lite närmre på här. Vem kan få det, varför delas det ut, hur länge har det funnits och hur stor är prissumman är något du kan läsa vidare om nedan. Vem vet, kanske du själv är en blivande aspirant till priset.

Pris med öppen nominering

Studieförbundet Vuxenskolans författarpris är på 50 000 kronor och har delats ut sedan 1954. De senaste åren har utdelningen skett i samband med Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Priset är avsett att ges till författare som är i början av sin karriär och som i sitt skrivande skildrar nutidens landsbygd. Till skillnad från andra liknande priser är nomineringen helt öppen. Det vill säga att organisationer, föreningar och även privatpersoner kan nominera någon till pristagare. Stina Stoor är nominerad i år. Hon var 1915 nominerad till Augustpriset för novellsamlingen “Bli som folk” och har bland annat medverkat som sommarpratare i Sveriges Radio

Många kända pristagare

Det är många, i dag välkända svenska författare, som har tilldelats Studieförbundet Vuxenskolans författarpris till exempel Sven Edvin Salje, Sara Lidman, Kerstin Ekman, Gerda Antti och Torgny Lindgren för att nämna några. Den förstnämnda, Sven Edvin Salje fick till och med priset två gånger, 1955 (Delades med Märta Leijon, Anna Kajsa Hallgard och Ingvar Wahlén) samt 1974. Just detta att priset delas ut till de som står i början av sin karriär och inte till redan väletablerade författare är viktigt. Dels ger det författaren själv ett bevis på att han eller hon är på rätt väg i sitt författande. Dels gör det att allmänheten får upp ögonen för namnet och det betyder kanske mer än prissumman.

gazeti