Stora Ljudbokspriset

Stora Ljudbokspriset stiftades år 2008 i samband med Bok- och biblioteksmässan. Priset hette från början Iris Ljudbokspris, vilket berodde på att en av grundarna av priset är Marlene Terkowsky, som var den dåvarande koncernchefen för Irisgruppen. Irisgruppen är en grupp bolag som arbetar för att ta fram produkter och tjänster som underlättar livet för människor med funktionsnedsättningar. Gruppen ägs av Synskadades Stiftelse, varför det är naturligt att de vill premiera ljudböcker av kvalitet; en ljudbok gör ju litteratur tillgänglig även för de med synskador. De två andra grundarna till priset var Bertil Falck, som är ordförande för Bokmässan, och skådespelaren Peter Stormare. År 2012 bytte priset namn till sitt nuvarande.headphones-680971_640

Priset delas inte ut bara baserat på bokens innehåll, berättelse, stil och annat som hör till själva texten, utan på vilken upplevelse ljudboken ger som helhet. Priset delas därför mellan både författaren och uppläsaren. Förutom en summa pengar om 50 000 kronor (som alltså delas) får författaren och uppläsaren även varsitt konstverk av Tove Adman, som är en svensk konstnär och formgivare. Priset delades ut för första gången 2009, och då vann Per Olov Enquists bok Ett annat liv, där Per Olov Enquist faktiskt själv läste upp boken. Sedan 2013 delas Stora Ljudbokspriset ut i två kategorier, skönlitteratur och deckare. År 2014 var vinnarna Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt (läst av Hanna Schimtz) i kategorin Skönlitteratur, och Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander Engström (läst av Shanti Rooney) i kategorin deckare.

Stora Ljudbokspriset verkar ha banat väg för att ljudböcker uppmärksammas mer i både media och i litteraturvärlden, och har inspirerat andra. År 2014 togs priset över av Storytel, en prenumerationstjänst som ger tillgång till tusentals ljudböcker, och redan år 2015 hölls för första gången en Ljudboksgala. Man delade då ut priset i tre olika kategorier: skönlitteratur, deckare och barn/ungdom. Vinnarna det året var Katarina Ewerlöf och Majgull Axelsson för boken Jag heter inte Miriam (i kategorin Skönlitteratur), Gunilla Bergström och Jonas Karlsson för boken Vad sade pappa Åberg? (i kategorin Barn och Ungdom) och Carin Gerhardsen och Stefan Sauk för boken Tjockare än vatten (i kategorin Deckare).

gazeti