Priset för sämsta sex i skönlitteratur

För de flesta är ett pris i litteratur något av det mest prestigefyllda man kan tänka sig. Litteratur får sällan så mycket uppmärksamhet som när Nobelpriset tillkännages och pristagaren kan räkna med att skrivas in i historieböckerna. Sen finns det kanske också de priser som en författare kanske inte gärna skyltar med. Ett sådant pris är Bad Sex in Fiction Award (ungefär: Priset för dåligt sex i skönlitteratur) som delas ut av den engelska tidskriften Literary Review varje år sedan 1993.

Bad Sex in Fiction Award, är idag ett av världens mest ökända priser, som syftar till att uppmärksamma dåligt skrivna och kanske främst överflödiga sexskildringar. Man skulle lätt kunna tro att juryn skulle rikta in sig på vad man skulle kalla för skräplitteratur, men faktum är att många av samtidens hyllade författare blivit både nominerade och vunnit. En av de mest namnkunniga är den japanska författaren Haruki Murakami, världskänd för sin surrealistiska stil, som nominerades till priset för sin formulering om könshår ”as wet as a rain forest.” Även om det finns både författare och redaktörer som tar både nomineringar och själva priset som ett generande skämt, så finns det också dem som inte uppskattar skämtet. Den oscarnominerade manusförfattaren och författaren William Nicholson beskrev sin nominering från 2013 som djupt sårande. Han menade att man istället borde belöna dem som faktiskt lyckas skildra sex på ett bra sätt, något av det svåraste man kan göra inom litteraturen, istället för att förnedra dem som misslyckas.Priset för sämsta sex i skönlitteratur 11

Samtidigt måse man ändå komma ihåg att Bad Sex in Fiction Award inte främst handlar om hänga ut författare för pinsamma metaforer, utan den är till för att motverka de allra mest slentrianmässiga skildringarna av sex i den moderna litteraturen. För även om det är ett erkänt faktum att sex säljer, är det också lätt som författare att tro att någonting säljer bara för att det innehåller sex. Alldeles för ofta, används sex enbart för att skildra sex, utan att det tillför något till handlingen.

Men all publicitet är bra publicitet som det heter. Kanske är det just en utmärkelse från Bad Sex in Fiction award, det som får en bok att sticka ut och fånga ens uppmärksamhet. Så om man inte riktigt vet vad man ska leta efter under bokrea 2015, kan man alltid leta efter Bad Sex in Fiction Award. Priset har ändå någon form av ironisk charm, så länge man själv inte är författaren som blivit nominerad.

gazeti