Bookerpriset

Storbritannien är ett land med en lång historia av litterära framgångar, och ett resultat av det är det prestigefyllda Man Booker Prize. Även om det delas ut av en i huvudsak brittisk jury är de tävlande faktiskt från hela jordklotet, där deras gemensamma nämnare är språket. Bookerpriset ges ofta till en välkänd författare, men det händer också att det delas ut till en mindre välkänd talang som juryn anser har författat ett synnerligen viktigt verk.

 

I likhet med det svenska Augustpriset är Bookerpriset något som tilldelas ett enskilt verk snarare än ett helt författarskap. Det innebär att även en debutant kan få priset, vilket leder till möjligheten att strålkastarljuset kan riktas mot nya förmågor. Det var precis vad som hände 2013 när den nyzeeländska författarinnan Eleanor Catton fick priset. Hon hade skrivit romanen The Luminaries som en uppsats vid universitet i hennes hemland Nya Zeeland. När hon nominerades för priset var hon 27 år och när hon fick det var hon 28 – vilket båda gångerna var rekord för att vara yngst någonsin. Dessutom slog hon rekord i ett helt annat avseende, nämligen genom att ha skrivit den längsta boken någonsin som belönats med ett Bookerpris. Hennes roman är hela 832 sidor lång.

 

Bookerpriset instiftades 1969 och den första upplagan av priset delades ut till engelsmannen Percy Howard Newby för sin roman Something to Answer For. Därefter har priset gått till ett otal kända och mindre kända namn. Till de allra mest berömda pristagarna hör Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Ben Okri och Ian McEwan. Majoriteten av vinnarna har kommit från de brittiska öarna, men flera har också sitt ursprung i länder som Australien, Irland, Indien och Sydafrika. Den stora geografiska spridningen gör att Bookerpriset har fått hög prestige och väger tungt när det kommer till att utse varje generations största författarnamn.

 

Priset har, precis som många andra utmärkelser, inte varit helt utan kontroverser. Redan några år efter dess instiftande höll vinnaren John Berger, som hade marxistiska sympatier, ett kontroversiellt tal som var starkt kritiskt mot arrangören. Därefter har många incidenter uppstått där juryn har varit oense om vem som bör vinna priset liksom nominerade författare som haft något otalt med varandra. Att priset har varit upphov för så hätska dimensioner visar om inte annat dess starka dragningskraft och gör att det är en ivrigt framemotsedd händelse i det brittiska kulturlivet varje år.

Bookerpriset 2

 

gazeti