Augustpriset

Den svenska bokbranschen stod länge utan en kröning av dess kungar och drottningar. Visst fanns Nobelpriset i litteratur, men det är ingen riktig avspegling av svensk litteratur eftersom det inkluderar pristagare från hela världen – och dessutom kunde bara en författare belönas om året. 1989 valde Per Gedin att instifta Augustpriset. Tanken var att författare som skrivit årets bästa böcker skulle uppmärksammas och vinna en fastställd prissumma. På så sätt kunde även läsare på ett enklare sätt orientera sig inom den svenska litteraturen och se vilka böcker som var mest kritikerrosade.

 

Nomineringen till Augustpriset sker av förlagen själva. Det innebär att varje förlag kan lämna in ett förslag på någon av alla böcker som givits ut under året, och det är helt upp till förlagen själva vilka böcker som de tycker förtjänar en nominering. Därefter sållar en jury igenom böckerna och beslutar sig för att nominera de böcker som de anser mest förtjänta av priset. Juryn består av fem personer, och de plockar tillsammans fram sex olika böcker för varje kategori. Kategorierna är Årets skönlitterära bok, årets fackbok och årets barn- och ungdomsbok. Det innebär att det totalt är 18 nominerade böcker varje år.

 

Av dem får sedan en vinnare i varje kategori ta emot priset, som består av en specialdesignad bronsstatyett i brons liksom 100 000 kr i prispengar.  Statyetten är ett kapitel för sig med sin 31 centimeter höga och tre kilo tunga kropp. Den designades av Michael Fare och föreställer tre stycken porträtt av August Strindberg. Vinnarna prisas på en gala som brukar äga rum någon gång i november.

 

Många berömda svenska författare har både nominerats och prisats av Augustjuryn. Författaren PO Enquist har blivit nominerad sju gånger och vunnit två. Eva Lindström har nominerats åtta gånger och vunnit det en gång. För många innebär Augustpriset ett erkännande som leder till ett stort uppsving karriärmässigt, och vinnaren av Augustpriset brukar öka sin försäljning betydligt. Det gör att priset är en attraktiv och prestigefylld tävling där deltagarna är Sveriges vassaste författare.

 

En viktig aspekt av Augustpriset är att det endast är nyutkomna verk som prisas. Till skillnad från Nobelpriset i litteratur, där det är ett helt författarskap som får priset, tilldelas Augustpriset endast enskilda verk, vilket gör att det aldrig är några äldre verk som kan tilldelas priset.

Augustpriset 2

gazeti