ALMA

En av Sveriges mest betydelsefulla författare är utan tvekan Astrid Lindgren. Lindgren har skapat litterära karaktärer och berättelser som generationer av barn har vuxit upp med, inte bara i Sverige utan över hela världen – hennes böcker har översatts till fler än 90 olika språk.

Idag lever Astrid Lindgren kvar inte bara genom sina böcker, utan också genom det pris som Sveriges regering år 2002 instiftade i hennes namn, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Priset är internationellt, och förkortningen ALMA kommer från dess engelska namn, Astrid Lindgren Memorial Award. Tanken med priset är både att hedra Lindgrens minne och att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen, något som Lindgren själv brann för. För att verkligen få den effekten att det främjar de som arbetar för barn- och ungdomars litteratur, och för att den genren ska tas på allvar, har prissumman satts till fem miljoner kronor. Det gör ALMA till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman, liksom fem miljoner i administrativa kostnader, finansieras av skattepengar.Barbro_Lindgren_2014-04-02_002

Priset delas ut årligen, och de som kan vinna är författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Det är Statens kulturråd som administrerar priset, och vinnaren väljs av en jury. De väljer vinnare oberoende av nationalitet och språk. Priset kan ges till en enskild pristagare, eller flera. Några exempel på tidigare pristagare är Barbro Lindgren (2014), Sonya Hartnett (2008), Lygia Bojunga (2004), Shaun Tan (2011) och Banco del Libro (2007). Det första året priset delades ut fick Christine Nöstlinger från Österrike och Maurice Sendak från USA dela på prispengarna, och år 2015 gick priset till en sydafrikansk organisation för läsfrämjande, Project for the Study of Alternative Education in South Africa.

Om du själv är en aspirerande författare, som hoppas kunna vinna ALMA eller andra litterära priser, har du sannolikt många års skrivande framför dig. Kanske kan du inte heller enbart fokusera på ditt litterära skrivande, utan måste anta andra uppdrag för att försörja dig. Då kan det vara skönt att i alla fall inte behöva lägga ned tid på att kontrollera att pengarna från dina fakturor kommer in. Intrum kan hjälpa dig med fakturaköp, så att du kan koncentrera dig på att skriva din prisvinnande roman.

gazeti